Interview fysiotherapeut

René Beusen

Mijn advies? Blijven bewegen! Want, rust roest.
René Beusen werkt al 32 jaar!! als fysiotherapeut op Eeckenrhode. Hij behandelde door de jaren heel veel bewoners. Vanwege het beroepsgeheim van René kan hij helaas niet ingaan op de vele bijzondere gesprekken die hij voerde met zijn cliënten. De redactie van de U had een leuk gesprek met hem over etalagebenen, wijsheid en zijn passie sport.

René Beusen?
56 lentes jong. Geboren in Haarlem, op 2-jarige leeftijd verhuisd naar het zuidelijkste puntje van Nederland Eijsden. Vervolgens op 6 jaar naar Waalre. “En afgezien van een uitstapje naar ’s Hertogenbosch, in verband met mijn opleiding fysiotherapie, altijd in Waalre blijven wonen.” Drie kinderen, 27, 25 en 21 jaar. En tegen alle statistieken in, gewoon, nog steeds gelukkig getrouwd met de moeder van zijn kinderen. “Volgend jaar 30 jaar!.” René heeft een praktijk voor fysiotherapie aan de Hortensialaan in Waalre en een behandelruimte op Eeckenrhode waar hij iedere dinsdag en vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur aanwezig is. René behandelt ook op het appartement, afhankelijk van de behandeling en wensen/mogelijkheden van de patiënt.”

Waarom fysiotherapie?
“Ik heb een neef die vanaf zijn geboorte een nare botziekte heeft. Als klein kind kreeg ik mee dat zijn fysiotherapeut hem altijd goed heeft geholpen. En echt iets voor zijn kwaliteit van leven heeft betekent. Ik was daar zo van onder de indruk dat ik van fysiotherapie mijn vak wilde maken.”

Heb je nog specialisaties?
René is gespecialiseerd in de revalidatie van vervangen en/of geblesseerde knieën, heupen en schouders. En René behandelt Claudi Kanten. Claudi wat? “Dat zijn mensen met etalagebenen, zoals we dat wel noemen. Deze mensen hebben vaatproblemen. Ik geef ze looptraining. Dat is een straffe behandeling waar ik goede resultaten mee behaal. Een verdriedubbeling van loopafstand is geen uitzondering. Daarnaast houd ik me bezig met geriatrische patiënten, mensen met ouderdomskwaaltjes.”

Wat is goede fysiotherapie?
“Ik benader patiënten heel persoonlijk – probeer patiënten zoveel mogelijk te ondersteunen in het behalen van persoonlijke doelstellingen. Ik werk dus eigenlijk heel ‘klantgericht’, om maar eens een modewoord te gebruiken. Mensen op Eeckenrhode zijn over het algemeen heel tevreden over die aanpak.”

Wat zijn de meest voorkomende klachten op Eeckenrhode?
“Klachten die horen bij het ouder worden. Dat loopt uiteen van mobiliteit, loopproblemen, het in en uit de stoel komen. Maar ook ruggen. Ruggen behandel ik overigens heel anders dan vroeger. Vroeger was het vooral masseren, nu is de behandeling voornamelijk gericht op activeren, in beweging blijven. Ook onderzoek heeft uitgewezen dat rust roest!”

Doe je nog iets naast je fysiotherapie?
“Zeker, eigenlijk zit de tijd mij in de weg om alles te kunnen doen wat ik zou willen. Ik besteed natuurlijk tijd aan mijn vrouw en kinderen. Ik tennis, probeer te golfen, ik doe aan fitness en loop hard.” Hardlopen? “Vroeger liep ik halve marathons, tegenwoordig gaat het niet meer zo hard en houdt het bij een kilometer of 10 wel op.”

René is begonnen met een wandelgroep…
Dit is voor mensen die iets meer moeite hebben met lopen, maar nog wel zelfstandig kunnen lopen. Iedere donderdag wordt vanuit de praktijk van René (Hortensialaan 1, Waalre) een wandeling in groepsverband gemaakt door de bossen. Tijdens de wandeling worden oefeningen gedaan. “Echt een aanrader!! ”

Tips?
Heb je nog tips aan de bewoners van Eeckenrhode om te voorkomen dat ze door jou onder handen moeten worden genomen? Blijf bewegen! En bij twijfel, ik zit om de hoek. Ik ben iedere dinsdag en vrijdag op Eeckenrhode van 12.00 tot 16.00 uur. Een afspraak kan via de receptie zo worden gemaakt.

Voor de lezers die ‘connected’ zijn
René Beusen zit op Facebook en heeft ruim 100 volgers! Zit u op Facebook en wilt u de berichten van René ontvangen? Ga dan naar de Facebook pagina van René.